Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vissa av spelen stimulerar rörelse medan andra är mer lugnande som att umgås med spinnande katter. I videon får du följa med Micke Jönsson in i den virtuella miljön. Foto: Erik Ragnar Danielsson

Micke Jönsson vårdas med virtual reality: ”Stor skillnad”

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborgs stad har plockat in virtual reality i sin vård av personer med funktionsnedsättning. Tekniken används också för utbildning av personal.

Sedan i somras har personer med funktionsnedsättning kunnat få vård genom olika virtual reality-spel. Det kan både handla om fysisk aktivering och lugnande stimulans. Och responsen har varit god.

– När vi jobbar med någon som kanske har svårt att ta till sig instruktioner laddar vi ner appar som passar och så får de leka sig genom övningen istället, säger Annika Gustafson, som är VR-strateg.

Utbildar personal

Helsingborg stad är bland de första kommunerna i landet att ha en VR-strateg anställd på heltid och Annika Gustafson berättar att tekniken har flera användningsområden.

– Vi jobbar även med att träna låg-affektivt bemötande. Då får personalen möta en AI-avatar och har uppdraget att flytta avataren från ett rum till ett annat rum. Men det vill den inte och då svarar den på vad personalen säger. Så har du hög stress så blir den stressad, blir du arg i din ton blir den arg.

Tanken är att personalen ska kunna träna på situationer som kan vara svåra att träna på i verkligheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.