Foto: SVT

Middagssatsning bäddar för bättre sömnvanor

Uppdaterad
Publicerad

En rejäl middag lite senare på kvällen ska förgylla vardag och helg för de äldre på Båstads vårdboenden.

Tidigare har huvudmåltiden på kommunens fyra vårdboenden legat klockan 12 på dagen, då hade det ofta bara gått tre timmar sedan frukost. Och dagen avslutades med kvällsmat vid 17.

– Det blev tätt mellan måltiderna, konstaterar måltidschefen i Båstad Ulla Johansson. Många hann inte bli riktigt hungriga innan det var dags att äta igen.

Men nu lägger man alltså om. Luncherna kommer att värmas på avdelningen så att serveringstiden kan senareläggas. Och middagen serveras först klockan 18 och tillåts ta lite längre tid. På helgerna blir det möjligt att äta tillsammans med anhöriga.

– Middagen tar lite längre tid att äta, vilket passar bättre på kvällen. På kvällen är det dessutom lite lugnare på avdelningen vilket ger mera matro och personalen har mer tid och kan sitta med vid måltiden.

Med senare middag kommer dygnsrytmnen också att bli en annan för många boende. Det kan leda till bättre sömn och kanske minskat behov av mediciner.

– Mattiderna är nog lite av kvarleva från det gamla bondesamhället, tror Ulla Johansson. Våra gamla har ofta växt upp med senare vanor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.