Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) och Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson, presenterade den nya migrationsbudgeten på förvaret i Åstorp. Foto: Simon Melin/SVT

Migrationsministern: ”Ett paradigmskifte inom migrationspolitiken”

Uppdaterad
Publicerad

Fler som har fått asylavslag ska lämna Sverige, färre ska söka sig hit och lagen om eget boende (Ebo) tas bort. Det var några av budgetnyheterna som presenterades på migrationsverkets förvar i skånska Åstorp under tisdagen.

Närheten till Danmark kunde nästan urskiljas i budgetsatsningarna, exempelvis ska migrationsverket bygga återvändandecenter för asylsökande som fått avslag, precis som i grannlandet.

– Får man nej ska man direkt skickas till ett återvändandecenter och det blir en mycket tydlig signal om att nu påbörjar vi återvändandet, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).

Förra året var det cirka 74 procent av de asylsökande som fick avslag och därmed ett utvisningsbeslut. Under 2022 registrerade Migrationsverket 11 580 återvändandeärenden. Bara 39 procent av dem som fått ett beslut att lämna Sverige gjorde det självmant.

Lagen om eget boende försvinner

Därför vill regeringen upprätta både mottagningscenter och återvändandecenter. Med mottagningscenter försvinner lagen om eget boende (Ebo), det vill säga att asylsökande inte längre själva ska få välja var de vill bo.

– Återvändandecenter är en annan form av center där man kanske inte är internerad på samma sätt som i ett förvar utan där man bor under den tid som pågår fram till verkställighet, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Totalt rör det sig om 2 900 platser på mottagningscenter fram till 2025 – men var de ska placeras eller exakt hur de ska fungera är ännu inte klart. 21 miljoner kronor avsätts till mottagningscenter för nästa år, och summan trappas därefter kraftigt upp till 275 miljoner kronor 2026.

Regeringen sparar 2,2 miljarder

Regeringen vill också öka antalet förvarsplatser men om det innebär att förvaret i Åstorp får fler platser är idag oklart. Målet är att antalet platser på landets förvar ska fördubblas till 1000.

Till följd av det redan minskade antalet asylsökande kan regeringen spara totalt 2,2 miljarder kronor på migrationsområdet, från 16 miljarder i år till 13,8 2024, och samtidigt göra en rad satsningar.

– Vi ser en minskning i antalet asylsökande och migrationsverket bedömer att den minskningen kommer fortsätta, säger Maria Malmer Stenergard.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.