En militärambulans i Helsingborg står nu redo att transportera patienter som behöver intensivvård på grund av covid-19. Foto: Cecilia Hedlund

Militärambulans på plats i Helsingborg för att stötta akutvården

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten stöttar Region Skåne med tre ambulanser under corona-krisen – en i Helsingborg, en i Kristianstad och en i Malmö. Militärambulanserna ska främst transportera covid-patienter mellan sjukhusen.

Region Skåne räknar med att behovet av ambulanser kommer att öka i takt med att fler skåningar insjuknar i covid-19. Därför ställer nu Försvarsmakten både ambulanser och personal till regionens förfogande.

– Det som skiljer den här från en vanlig ambulans är färgen, att det är Försvarsmakten som äger den samt att den som kör ambulansen är från Försvarsmakten, säger Carl Vigre, Region Skånes beredskapsöverläkare.

Coronapandemin
Försvarsmaktens personal utbildas nu för att kunna bistå akutsjukvården med hjälp. – Vi ser bland annat till att vår utrustning är kompatibel med den som den civila vården använder, säger Charlie, sjukvårdare inom helikopterflottiljen. Foto: Cecilia Hedlund

Det är Socialstyrelsen som begärt att Försvarsmakten ställer upp med ambulanser och personal för sjukvårdstransporter under corona-krisen.

Tanken är att de främst ska användas till transporter av svårt sjuka covid-patienter mellan sjukhusen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet