Miljöchefen nöjd efter inspektion av råtthuset

Uppdaterad
Publicerad

Miljöförvaltningen inspekterade ”råtthuset” på Hövitsmansgatan i Helsingborg på tisdagen.

– Det var goda nyheter. Källaren var sanerad, säger miljöchef Lena Åkesson.

Det var förra sommaren som SVT Nyheter Helsingborg avslöjade bilderna som visade hur råttor invaderat huset på Olympia. Sedan dess har både räddningstjänsten och miljöförvaltningen beslutat om höga vitesförelägganden.

Råtthuset i Helsingborg

I december meddelade fastighetsägaren att han höll på att sanera källaren och att han inlett arbetet med att uppfylla miljöförvaltningens krav. Ett problem för kommunen har varit att fastighetsägaren tidigare gjort sig oanträffbar. Därför fick miljöförvaltningen meddela vitesföreläggandet via en annons i tidningen. Vitesföreläggandet är på 200 000 kronor i månaden.

– Det var också goda nyheter att fastighetsägaren var på plats vid inspektionen. Så vi slapp gå in med låssmed, säger Lena Åkesson efter tidsdagens inspektion.

Utöver tjänstemän från miljöförvaltningen var också Anticimex med vid inspektionen.

– Nu ska vi titta på om han uppfyllt alla punkter i föreläggandet. Vi ska också höra med Anticimex.

Räddningstjänsten har redan fått stora vitesbelopp utdömda mot ägaren för brister i brandsäkerhet. Hittills har ägaren fått krav på 240 000 kronor som ni hamnat hos kronofogden för indrivning.

– Vi har också en del avgifter som han inte betalat och som vi kommer att gå vidare med till kronofogden om de inte betalas, säger Lena Åkesson på miljöförvaltningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Råtthuset i Helsingborg

Mer i ämnet