Foto: SVT

Nu ska råtthuset inspekteras

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen ska miljöförvaltningen inspektera ”råtthuset” på Hövitsmansgatan i Helsingborg. Om inte fastighetsägaren åtgärdat bristerna riskerar han att vitet på 200.000 kronor i månaden döms ut.

Det var förra sommaren som SVT Nyheter Helsingborg avslöjade bilderna som visade hur råttor invaderat huset på Olympia. Sedan dess har både räddningstjänsten och miljöförvaltningen beslutat om höga vitesförelägganden.

I december meddelade fastighetsägaren att han höll på att sanera källaren och att han inlett arbetet med att uppfylla miljöförvaltningens krav. Ett problem för kommunen har varit att fastighetsägaren tidigare gjort sig oanträffbar. Därför fick miljöförvaltningen meddela vitesföreläggandet via en annons i tidningen.

Råtthuset i Helsingborg

– Förhoppningsvis är han där när vi kommer. men vi har meddelat att vi går in i huset även om han inte är där, säger Lena Åkesson på miljöförvaltningen.

Utöver tjänstemän från miljöförvaltningen kommer Anticimex att närvara vid inspektionen.

Räddningstjänsten har redan fått stora vitesbelopp utdömda mot ägaren för brister i brandsäkerhet. Hittills har ägaren fått krav på 240.000 kronor som nu har hamnat hos kronofogden för indrivning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Råtthuset i Helsingborg

Mer i ämnet