Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hanin Ali och Mirna Dabbaghe deltar nu i projektet Hela Sisters, som finansierats av Jämställdhetsmyndigheten. Hör dem berätta om sina upplevelser i videon. Foto: Josefine Krischausky/SVT

Miljonbidrag till Landskrona ska hjälpa kvinnor in på arbetsmarknaden

Publicerad

Under sommaren tilldelades Hela ideella i Landskrona ett miljonstöd från Jämstäldhetsmyndigheten. Nu ska projekt Hela Sisters hjälpa kvinnor i områden med socioekonomiska utmaningar att komma ut på arbetsmarknaden.

Sverige ses ofta som ett föregångsland för jämställdhet – trots detta är det många utmaningar som kvarstår. För fem år sedan grundades Jämställdhetsmyndigheten, med regeringsuppdraget att bidra till att jämställdhetspolitiken genomförs och får genomslag runt om i landet. 

– Vi ser behov av stöd för att flickor och kvinnor ska kunna komma till tals, delta i det demokratiska samhället och organisera sig, säger Simon Falk, pressansvarig på Jämställdhetsmyndigheten.

Under sommaren delade myndigheten därför ut ett bidrag för verksamheter i områden med socioekonomiska utmaningar. En av de organisationerna som tagit del av stödet är Hela ideella i Landskrona.

Lyfter kvinnornas röster

Genom sitt arbete kommer verksamhetsledaren Helena Rasmusson i kontakt med kvinnor som sökt med ljus och lykta efter jobb, men ligger långt ifrån arbetsmarknaden. Enligt henne är segregation en betydande faktor i detta.

– Vi lyfter de här kvinnorna som kanske inte riktigt känner att de har en bärande röst i samhället i dag. De känner att de har ett arbete att gå till. Att de är behövda. Man ser hur de har vuxit bara de veckor som de har varit hos oss.

Ringar på vattnet

Tack vare verksamhetsbidraget på ungefär en miljon kronor kan Hela ideella nu bidra med sysselsättning till deltagarna, stärka deras självkänsla och förse dem med viktig kunskap inom områden som svenska och digitala verktyg. Projektet inleddes i augusti och kommer att pågå fram till årsskiftet.

Hela Sisters involverar fem kvinnor, men Helena Rasmusson hoppas att det ska ge ringar på vattnet.

Bidraget är nytt för i år och delades ut tidigare i somras. Av de 63 verksamheter i Sverige som sökte beviljades 24. Just nu pågår ansökningsperioden inför nästkommande år, då ungefär 20 miljoner kronor ska fördelas till lokala, ideella kvinnoorganisationer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.