Under 2020 har Framtidsverkstad i Adolfsberg växt fram. Där har ungdomar från området bland annat spelat in en podcast och designat tröjor. Foto: Alice Mutambala/SVT

Miljonsatsning i Adolfsberg blev plattform för ungdomar

Publicerad

Förra våren fick Erikshjälpen 2,5 miljoner i fondpengar för att utveckla aktiviteter för ungdomar i stadsdelen Adolfsberg i Helsingborg. Resultatet blev Framtidsverkstad – en plats där unga möts, skapar och inspireras.

- Utan den här platsen hade jag inte kunnat hänga så mycket med mina vänner, jag hade nog suttit hemma och spelat, säger Jetmir Koci, en av drygt 30 barn och unga som varje vecka besöker Framtidsverkstad.

Under våren 2019 rapporterade SVT Nyheter Helsingborg om att välgörenhetsorganisationen Erikshjälpen fick pengar från norska Kavlifonden för att utveckla sociala insatser för ungdomar i Adolfsberg. I januari 2020 slogs dörrarna upp för mötesplatsen Framtidsverkstad och under året har olika insatser för unga i området växt fram.

”Jag har utvecklats mycket”

– Många ungdomar vill in i kriminalitet och göra dåliga saker. Men när man har aktiviteter så blir man mer självsäker och man kan utvecklas, säger Minna Alhassani, som också är deltagare på Framtidsverkstad.

Ungdomarna har fått prova på att göra podcasts, producera musik, designa tröjor och andra kreativa aktiviteter. Framtidsverkstad erbjuder även regelbundna samtalsgrupper, ledarskapsutbildningar och inspirationsföreläsningar för ungdomarna.

– Det är här jag kan vara mig själv. Jag har utvecklats mycket och jag har börjat våga göra saker, säger Minna Alhassani.

Se mer om Jetmir, Minna och Adolfsbergs Framtidsverkstad i klippet ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.