Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Helen Thorén är trycket på Minds stödlinjer högt, där flera som hör av sig vittnar om tidigare upplevelser från sjukvården. Hör henne berätta mer i klippet. Foto: Josefine Krischausky/SVT

Mind om de minskande vårdplatserna i Helsingborgs psykiatri: ”Kan få förödande konsekvenser”

Uppdaterad
Publicerad

I Helsingborg kommer färre patienter kunna läggas in inom psykiatrin efter årsskiftet. Den ideella organisationen Mind, som dagligen får in många samtal från människor som mår dåligt, menar att det riskerar att få konsekvenser för flera individer.

Mind driver i huvudsak en självmordslinje, som är till både för anhöriga och den som själv mår psykiskt dåligt, men även stödlinjer som riktar sig specifikt till unga, äldre och föräldrar.

Verksamhetsledaren Helen Thorén menar att vissa som hör av sig ännu inte har vågat söka vård. Men det finns också många berättar om en tidigare kontakt med vården, som i flera fall inte har levt upp till förväntningarna.

– Det kan handla om att man har försökt komma till vård, men inte fått den hjälp man behöver, eller anser sig behöva. Man känner sig bortmotad, så att säga.

”Risk att man tappar hoppet”

En brist på sjukvårdpersonal har de senaste åren påverkat psykiatrin i Skåne på flera sätt. Sedan sommaren 2022 har psykakuten i Kristianstad varit stängd på kvällar och nätter, något som också kan komma att ske i Lund.

I Helsingborg har personalbristen lett till att 20 vårdplatser försvunnit de senaste två åren. Efter årsskiftet kommer de bli ännu färre. Helen Thorén tror att det kan leda till att fler blir utan den vård de hade hoppats att få.

Hur viktigt är det att den som önskar bli inlagd får en vårdplats?

– Om en person har en vilja att få hjälp, så ska man som vårdgivare ta vara på den chansen. Annars finns det en risk att de tappar hoppet, och det är viktigt med hopp och vilja för att kunna ta emot hjälp.

Region Skåne: ”Vi ska ta hand om alla patienter”

Maria Holst, som är verksamhetschef för vuxenpsykiatrin i Helsingborg, menar att man arbetar intensivt för att se hur man ska möta patienternas behov framöver.

Förhoppningen är att fler personer ska kunna få hjälp av mobila team eller via dagvården, vilket ska minska trycket på heldygnsvården.

Det är min absoluta ambition, att vi ska ta hand om alla patienter som söker oss, säger hon.

I klippet nedan berättar Maria Holst mer om hur alla patienter ska kunna få vård i framtiden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots att färre personer kommer kunna läggas in dygnet runt, tror verksamhetschefen Maria Holst att alla patienter ändå kommer kunna få den vård de behöver. Hör mer i klippet. Foto: Josefine Krischausky/SVT

HIT KAN DU VÄNDA DIG OM DU MÅR DÅLIGT

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har självmordstankar eller självmordsplaner.

Nedan hittar du kontaktvägar till andra organisationer för stöd och hjälp.

Mind Självmordslinjen. Chatta via mind.se eller ringa 901 01. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället. Chatta via bris.se eller ringa/smsa 116 111. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska. Chatta lördag-tisdag klockan 21.00-00.00 eller ring 08-702 16 80 alla dagar klockan 21.00-06.00 .

Jourhavande präst. Ring 112 och be om att bli kopplad till jourhavande präst, alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för Suicid Prevention och Efterlevandes Stöd. Chatta 14.00-15.30 och söndagar 18.30-20.00 eller ring 020-18 18 00 alla dagar klockan 19.00-22.00.

Vårdguiden. Ring 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård. Alla dagar, dygnet runt. Se en längre lista med kontaktuppgifter på 1177:s hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.