Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots att färre personer kommer kunna läggas in dygnet runt, tror verksamhetschefen Maria Holst att alla patienter ändå kommer kunna få den vård de behöver. Hör mer i klippet. Foto: Josefine Krischausky/SVT

Snart kan färre läggas in inom Helsingborgs psykiatri – så ska vården klara omställningen

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har vuxenpsykiatrin i Helsingborg tappat flera vårdplatser – och i januari blir de ännu färre. Nu är förhoppningen att en omorganisering av verksamheten ska göra så att alla patienter ändå kan få hjälp.

Sedan november 2021 har antalet heldygnsvårdplatser gått från 74 till 54, till följd av en brist på sjuksköterskor.

Den 15 januari, när Region Skåne sätter stopp för hyrpersonal, befaras de minska till omkring 40 stycken, något Helsingborgs dagblad tidigare har rapporterat om.

– Nu jobbar vi intensivt för att vi ska kunna möta varje patients behov framöver, säger verksamhetschefen Maria Holst till SVT Nyheter Helsingborg.

Ny dagvårdsavdelning ska minska trycket

Om platserna blir fulla är det tänkt att patienter i stället ska kunna läggas in i Lund, Malmö eller Halmstad.

En annan åtgärd är att det kommer öppnas en helt ny avdelning, som tar emot patienter under dagtid.

 – En del av patienterna som hade blivit inlagda tror vi kan bli hjälpta i dagvården, och då kommer trycket att minska på de ordinarie vårdplatserna, säger Maria Holst.

Vårdförbundet: ”Tveksam till att man kommer lyckas”

Samtidigt pågår ett arbete med att hitta nya sjuksköterskor. Enligt Maria Holst har man hittills hunnit rekrytera ett antal, som tidigare har arbetat för hyrbolag.

Gunnar Bange, som är huvudskyddsombud för Vårdförbundet i Skåne, tror däremot att detta inte kommer räcka.

– De som har sagt upp sig är fortfarande fler än dem man har lyckats rekrytera. Jag hoppas att man kommer kunna rekrytera i den omfattning det behövs, men med tanke på att villkoren fortfarande inte är tillräckligt bra är jag tveksam till att man kommer lyckas, säger han.

Oro bland personalen

Enligt honom finns det även en risk att förändringarna kan resultera i en ökad stress bland personalen.

– Jag vet att det redan är många medarbetare som känner att man inte kan erbjuda den vård man hade velat ge.

– Det är klart att det finns en oro hos personalen. Men det finns också ett väldigt stort engagemang och lösningsfokus, för hur vi ska hitta alternativa sätt att ta hand om våra patienter, säger Maria Holst.

 Hör mer om utmaningarna som psykiatrin står inför i klippet ovan.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har självmordstankar eller självmordsplaner.

Nedan hittar du kontaktvägar till andra organisationer för stöd och hjälp.

Mind Självmordslinjen. Chatta via mind.se eller ringa 901 01. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället. Chatta via bris.se eller ringa/smsa 116 111. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska. Chatta lördag-tisdag klockan 21.00-00.00 eller ring 08-702 16 80 alla dagar klockan 21.00-06.00 .

Jourhavande präst. Ring 112 och be om att bli kopplad till jourhavande präst, alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för Suicid Prevention och Efterlevandes Stöd. Chatta 14.00-15.30 och söndagar 18.30-20.00 eller ring 020-18 18 00 alla dagar klockan 19.00-22.00.

Vårdguiden. Ring 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård. Alla dagar, dygnet runt. Se en längre lista med kontaktuppgifter på 1177:s hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.