Minikonst ska öka tryggheten i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

För att öka tryggheten i stadsdelen Söder i Helsingborg satsar staden nu på minikonst.

– Vi vill locka fler brukare till stadsdelen. Kanske framförallt barn, kvinnor i det här skedet som vi vet bidrar till en ökad trygghet i staden, säger landskapsarkitekt Andrée Olsson Lilja.

Sedan i december finns åtta små konstverk uppsatta: En tapir, ett tankfull kvinna eller ett dockskåp i form av ett skyddsrum. En jury har valt ut de åtta konstverken som befinner sig på olika höjder i stadslandskapet. Några är flera meter upp på en vägg eller nedgrävna i ett titthål i marken.

– Jag tycker det är jättehäftigt och det är ett perfekt sätt för barnfamiljer att kunna se staden, att barnen kan få titta ner, sa besökaren Elin Pörtfors som besökte Helsingborg under helgen.

Ytterligare ett konstverk kommer att dyka upp snart, och om projektet blir uppskattat kan det blir fler. Än så länge förblir det dock en skattjakt.

– I dagsläget ska det vara lite överraskande så vi har inte lagt ut någon information eller guide ännu utan man får gå och leta, sa Andrée Olsson Lilja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.