Regeringen tillsätter utredning – vill inte agera direkt

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Helsingborg har i en rad publiceringar visat hur det obetalda skuldberget i landet växer snabbt och berättat att Kronofogdemyndigheten vill se en lagändring för att det ska bli lättare för drabbade konsumenter att betala tillbaks sina skulder.

Nu svarar finansmarknadsminister Max Elger (S) som är ansvarig för konsumentpolitiken i landet att han vill invänta en utredning som ska bli klar våren 2023 innan han agerar.

– Jag tror inte det är möjligt att agera tidigare, det är komplexa frågor som handlar om att reglera styrkeförhållandena på kreditmarknaden mellan långivare och låntagare, säger Max Elger (S).

Skuldberget i Perstorp

Kronofogden: ”Ett systemfel”

Det obetalda skuldberget hos Kronofogden kopplat till privatpersoner är rekordstort: 87 miljarder kronor.

160 000 personer, cirka 40 procent av alla skuldsatta hos Kronofogden, har haft sina skulder över ett decennium.

88 000, cirka 20 procent, i över två decennier. 

Den högsta toppen inom myndigheten kallar det ett systemfel eftersom de anser att långtidsskuldsatta tvingas betala för mycket ränta och på det sättet inte har rätta förutsättningarna att ta sig ur sin skuld.

De vill ändra den så kallade avräkningsordningen.

– Det förslaget kommer att analyseras jämte andra eventuella åtgärder. Utredningen ska även titta på hur vi ska få mer ändamålsenliga kreditprövningar.

En av de långtidsskuldsatta som SVT Nyheter Helsingborg berättat om är Elaine Gustafsson.

– Det är självfallet tragiskt för den enskilde när man fastnar i en sådan här skuldfälla, säger Max Elger (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skuldberget i Perstorp

Mer i ämnet