Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag tänker på de mörka krafter som fortfarande finns, att man inte har lärt sig av historien, säger Gideon Beil från judiska församlingen. Se förstörelsen av minnesmärket över Förintelsen i klippet. Foto: SVT

Minnesmärke över Förintelsen vandaliserat i Helsingborg: ”Mörka krafter”

Uppdaterad
Publicerad

Raoul Wallenberg-skulpturen i Ångfärjeparken i Helsingborg har vandaliserats. Skadegörelsen upptäcktes i samband med att ett nytt minnesmärke på platsen ska invigas.

I fredags högtidlighölls minnet av Förintelsen över hela världen. Under söndagen skulle fem citat inhuggna i sten invigas vid Raoul Wallenbergs minnesplats. Stenarna ska minna om de båtar med flyktingar som anlände här och på andra platser längs kusten under andra världskriget. På platsen finns redan en skulptur med Raoul Wallenbergs portfölj.

Någon har nu hällt vit färg över hela skulpturen.

– Det är bara förskräckligt tråkigt. Det känns helt meningslöst att det finns sådana krafter i vår närhet, säger Gideon Beil från judiska församlingen som skulle inviga en ny del av minnesplatsen vid kajen i Helsingborg.

Förstärkt bevakning

Polisen beslutade under söndagen att ha en förstärkt bevakning av platsen.

– Vi rubricerar det hela som skadegörelse med hatbrottsmotiv, säger Sara Andersson, presstalesperson vid polisen.

– Att man inte har lärt sig av historien. Det här är ju tanken att vi inte ska glömma, och det här kommer vi inte heller att glömma, säger Gideon Beil när han tittar på den vandaliserade skulpturen.

Hör mer i klippet ovan vad judiska församlingen säger om skadegörelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.