Akuten missade brusten pulsåder – man avled efter hjärnskada

Uppdaterad
Publicerad

En 48-årig man sökte hjälp för smärtor i bröstet och han lades in på akuten under natten. Det var först morgonen efter som det konstaterades att mannens aorta brustit, och han avled senare. Nu ska Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, undersöka om något fel begåtts.

Det var i mars förra året som en 48-årig man sökte hjälp på Helsingborgs lasarett på grund av bröstsmärtor. Han undersöktes och vårdades på akutmottagningen under natten. Där upptäcktes läckage i aortaklaffen.

Morgonen efter blev hans tillstånd sämre och han skickades akut till Lund där de konstaterade att aortan brustit. Som följd av den brustna kroppspulsådern drabbades mannen av en hjärnskada och avled efter en månads intensivvård.

Nu har händelsen lex Maria-anmälts och Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, ska granska lasarettets hantering. I anmälan framgår att den initiala hanteringen var korrekt, men att den borde ha omprövats så att kompletterande undersökningar kunde ha utförts under natten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.