Nationella bombskyddet är på plats på Planteringen efter att ett misstänkt farligt föremål påträffats. Foto: Mikael Nilsson

Misstänkt farligt föremål i bostadshus på Planteringen – sex personer anhållna

Uppdaterad
Publicerad

Under en pågående insats på Planteringen i Helsingborg hittade polisen på torsdagskvällen ett misstänkt farligt föremål i ett flerbostadshus. Huset evakuerades och Bombskyddet kallades in. Senare på kvällen anhölls sex personer misstänkta för förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse.

Flera polispatruller var på plats på Wienergatan, där ett misstänkt farligt föremål hittats i ett lägenhetshus. Fastigheten ligger bara ett stenkast ifrån den moské där en bil förstördes i en explosion förra veckan.

– Det var under en pågående insats som man anträffade det här föremålet, säger Evelina Olsson, presstalesperson på polisen.

Föremålet hittades klockan 19.25 och efter bedömning från Bombskyddet började boende evakueras vid 21-tiden.

24 evakuerade

– Våning fyra, fem och sex evakueras. De samlas upp i Helsingborgshems lokaler på Industrigatan, berättade Evelina Olsson.

Polisen hade stora resurser på plats. Foto: Mikael Nilsson

Vid 21.52 meddelade polisen att 21 personer hade evakuerats från det berörda huset. Tre personer i trappuppgången intill evakuerades också.

Nationella bombskyddet kom till platsen för att röntga föremålet.

Sex personer anhållna

I lägenheten befann sig sex personer som greps av polisen. Senare under natten anhölls samtliga misstänkta för förbeeredelse til lgrov allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

– Det kan tillkomma fler brottsrubriceringar senare, säger Richard Glantz som är områdeskommunikatör för polisen i Helsingborg.

”Skrämmande att det händer så nära”

Marianne Nilsson bor i porten bredvid det evakuerade huset och fick reda på händelsen genom sin son.

– Jag är orolig över att vi också ska behöva evakueras. Det är skrämmande att det händer så nära, sa hon och fortsatte:

– Mina barn är oroliga. Den yngsta frågade mig precis om det är okej att lägga sig, det är ju skola imorgon.

Enligt SVT:s reporter Leonora Toplica på plats hävdes avspärrningarna strax efter 23.00 och de boende kunde återvända till sina hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.