”Möbler och föremål låg så man kan tänka sig att det har varit ett tumult innan dödsfallet”, säger kammaråklagare Kristina Wedelsbäck. Foto: TT/Erik Ragnar Danielsson/SVT

Misstänktes för mord på sambo – nu släpps han fri

Uppdaterad
Publicerad

Den 35-åringe mannen häktades för ett par dagar sedan, misstänkt för att han mördat sin sambo. Men nu släpps han fri – den rättsmedicinska undersökningen pekar ut andra orsaker till kvinnans död.

I lördags ringde 35-åringen och larmade ambulans till sin och sin 52-åriga sambos lägenhet. På sjukhuset konstaterades att kvinnan var död och samtidigt gjordes medicinska fynd som kunde tyda på att kvinnan inte avlidit av naturliga orsaker.

Mannen anhölls på sannolika skäl misstänkt för mord och häktades. Samtidigt inleddes en rättsmedicinskt undersökning.

Mannen har släppts

Men på fredagen meddelade kammaråklagare Kristina Wedelsbäck att häktningen har hävts. Därmed har 35-åringen försatts på fri fot med omedelbar verkan.

Det är framför allt den rättsmedicinska undersökningen i kombination med polisens tekniska undersökning på platsen som lett fram till det nya beskedet att inget tyder på att mannen mördat sin sambo.

– Jag har fått ett förhandsbesked att kvinnans död snarare handlar om olyckliga omständigheter. Polisens undersökningar har heller inte stärkt misstankarna. Då finns det inte skäl att ha mannen häktad, säger Kristina Wedelsbäck.

Kan bli fråga om skadestånd

Formellt är mannen fortfarande misstänkt, men det mesta pekar nu på att även misstanken försvinner när den formella redovisningen av den rättsmedicinska undersökningen kommer nästa vecka.

35-åringens advokat Torsten Andersson är nöjd över beskedet.

– Min klient har hela tiden förnekat brott och nu blev han både glad och lättad. Samtidigt sörjer han sin avlidna sambo och har lidit av att ha pekats ut som hennes mördare, säger han.

Torsten Andersson säger också att när alla misstankar formellt är borta rekommenderar han sin klient att begära skadestånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.