Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I hoppet tog sig Per Pertoft 27,6 meter över ytan innan han satte landningen med hjärtat i halsgropen. ”Jag hamnade vid strandkanten och fick styra tillbaka kiten. Det hade varit farligt där”, säger han. Foto: privat

Kitesurfaren gjorde jättehopp – i ovädrets starka vindar

Uppdaterad
Publicerad

Nytt men omtvistat svenskt rekord i att hoppa högt med kitesurfbräda sattes under tisdagen av kitesurfaren Per Pertoft från Ängelholm. Receptet: Ovädret Hans och tolv års erfarenhet.

Artikeln har uppdaterats efter oklarheter om vilket hopp som ska räknas som det högsta.

Kitesurfaren Per Pertoft från Ängelholm håller vanligtvis i kitesurfingkurser. Men på grund av ovädret Hans ställde han in lektionerna och gav sig istället ut med sin egen bräda.

Då slog han möjligen svenskt rekord i kitesurfinghopp. Han lyfte 27,6 meter över ytan. Höjden vet han tack vare en mätare fäst på brädan.

– Jag kände direkt att det där var det största hoppet jag någonsin gjort.

Den perfekta stormen

Oväder gör sig bra för att kitesurfa och Per berättar att världsrekordet slogs samma dag, i Danmark, av professionella kitesurfare som rest dit för att surfa i Hans starka vindar. Det nya världrekordet sattes på drygt 35 meter.

Samtidigt har Ängelholms kommun varnat för att bada under stormen.

Anser du att du tagit en onödig risk?

– Det är alltid en risk att ge sig ut i storm. Men jag har kiteat i tolv år och har ganska bra erfarenhet. Så jag skulle säga att det var en ganska kalkylerad risk, säger Per Pertoft.

Omtvistat rekord

Det svenska rekordet är fortfarande omdiskuterat. Kitesurfaren Christian Hugosson uppger att han har det svenska rekordet. Han har tidigare hoppat 29,1 meter och landade då på stranden.

Även en kitesurfare från Sydafrika har i svenska vatten hoppat lika högt som Per.

Peter Ingerstam, ordförande för svenska kitesurfingförbundet, säger att det inte finns något officiellt svenskt mästerskap i Big Air, som det kallas att hoppa så högt man kan. Därför går det inte att säga tydligt vilket som är det svenska rekordet. Han avråder dock från att göra hopp som kan resultera i landningar utanför vattnet.

– Jag tycker det är tveksamt om det ska räknas när man landat på stranden. Svenska kitesurfingförbundet uppmuntrar inte till tävlingar där man ska landa på land. Det är förknippat med livsfara, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.