Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du möta Monika Johansson, som kan komma att bli Sveriges bästa bussförare. Hör henne berätta om tävlingen och varför de behöver fler tjejer. Foto: Teresia Loive/SVT

Monika från Kågeröd kan bli Sveriges bästa busschaufför: ”Tjejer kör bättre”

Uppdaterad
Publicerad

Att ha gjort något på kortast tid eller lyckats göra flest mål är ofta segment som gör att man vinner ett SM. Men i bussförar-SM handlar det snarare om att ha ett gott kundbemötande och vara en skicklig förare.

Av 500 bussförare som genomförde provet står nu 20 finalister klara för bussförar-SM. Den 5 september gör finalisterna upp om titeln. En av dem är Monika Johansson från Kågeröd som kör regionbussarna i nordvästra Skåne. Hon tränar varje dag, genom att jobba.

– Att tävla i att köra buss är en utmaning och utmaningar gillar jag, säger hon.

Vill höja statusen

Bussförar-SM arrangeras av Sveriges Bussföretag som menar att syftet med mästerskapet är att öka fokus och höja statusen för bussföraryrket. De menar också på att det finns ett stort rekryteringsbehov och branschens krav på förarna ökar.

– Framför allt behöver vi fler tjejer, säger Monika Johansson.

I klippet ovan berättar Monika mer om tävlingen och varför det behövs fler tjejer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.