Justitsie- och inrikesminister Morgan Johansson (S). Foto: Johanna Jönsson

Morgan Johansson (S): ”Borde rensa upp i ungdomsvården”

Uppdaterad
Publicerad

Metoder som inte fungerar i vården av unga kriminella borde rensas bort. Det är justitie- och inrikesminister Morgan Johanssons (S) reaktion på SVT Nyheter Helsingborgs granskning.

SVT Nyheter Helsingborgs kartläggning visar att socialtjänsten inte lyckats stoppa flera unga innan de begick grova brott. Trots att de kände till ungdomarna långt innan brottet begicks och vidtog flera åtgärder.

En insats som ofta används är så kallade påverkansprogram – som ska få den unga på rätt väg igen. Det kan handla om samtal om kriminalitet eller program som ska lyfta drogproblematik och problem med aggression och impulsivitet. Men programmen har ingen bevisad effekt menar forskare.

Justitieministern: ”Ta bort icke fungerande metoder”

Det är problematiskt tycker justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S).

– Då tycker jag att man i så fall får göra en inventering av metoderna för att se om de verkligen fungerar.

Det har tidigare gjorts inom Kriminalvården, där det enligt Morgan Johansson fanns metoder som inte var testade.

– Där rensade man ut de som inte fungerade. Idag skulle jag säga att vi där har en bättre verksamhet, så motsvarande det som vi gjorde i Kriminalvården borde man göra även i ungdomsvården, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.