Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ugglebadet i Perstorp fick en mörk start på säsongen efter att en pojke hittats livlös på botten av bassängen. Foto: Cecilia Hedlund/SVT

Mörk säsongsstart för Ugglebadet efter drunkningstillbudet i helgen

Publicerad

I lördags hittades en pojke, under 10 år, på botten av en bassäng på Ugglebadet. Livräddande insatser sattes in omedelbart – både av en badvakt och sjukvårdsutbildade badgäster.

– Våra tankar är hos barnet och föräldrarna som upplevt detta trauma, säger badchef Thomas Lindqvist.

Under helgen meddelade Region Skåne via sin presstjänst att pojkens tillstånd var något bättre. Det var fortfarande allvarligt, men inte omedelbart livshotande.

Någon mer information om pojkens tillstånd avser inte regionen att lämna med hänsyn till anhöriga.

Livräddning påbörjades genast

Badhuset var i lördags bemannat med sex anställda, varav två vid tillfället fanns runt bassängerna. Ungefär 300 badgäster – så många restriktionerna tillåter – flockades runt poolerna i värmen.

Klockan var strax före 14 när en av badvakterna hörde en badgäst ropa att ett barn hittats på botten.

– Badvakten sprang dit och började omedelbart med hjärt- och lungräddning på pojken, berättar badchefen Thomas Lindqvist.

Det arbetet togs sedan över av sjukvårdsutbildade badgäster innan ambulans anlände till platsen.

– Det jag fått till mig av mina anställda är att pojken började hosta och göra ljud.

Badhuset stängde

Thomas Lindqvist, som själv avbröt sin ledighet under lördagen, beslutade efter händelsen att stänga badet under resten av dagen.

– Jag behövde ta hand om min personal och se hur de mådde. De har erbjudits hjälp och samtal av bland annat företagshälsovården, säger han.

Nu är Ugglebadet åter öppet. Thomas Lindqvist bedömer inte att bemanningen var för låg vid tillfället. Inga åtgärder kommer att vidtas på anläggningen för att eventuellt höja säkerheten.

– Badvakterna finns här för att hjälpa till, och det var vad de gjorde. De har nyligen, i slutet av maj, genomgått en HLR-utbildning och alla vet vad de ska göra. De har skött sig alldeles utomordentligt, säger han.

Efter händelsen upprättade polisen en anmälan om vållande till kroppsskada. Enligt polisens presstjänst har ärendet nu överlämnats till åklagare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer