Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ville Merlöv och Albin Sjögren i Åstorps cykelklubb ägnade sommarlovet åt att bygga en ny övningsbana för mountainbike. Foto: Roger Bengtsson, SVT

Ungdomar byggde ny övningsbana på sommarlovet

Publicerad

För några år sedan ändrade den anrika cykelklubben i Åstorp inriktning. Landsvägscyklingen ersattes av mountinbike, asfalt byttes mot terräng. Det har fått nya medlemmar att strömma till och nu kan dessutom klubben ståta med en ny teknikövningsbana på sitt område vid Tingvalla. Banan byggdes på sommarlovet av några av klubbens unga tävlingscyklister.

Ville Merlöv och Albin Sjögren, 15 och 16 år gamla och aktiva i Åstorps Cykelklubb visar stolt upp sommarens projekt. Klubbens nya teknikövningsbana, inte långt från Tingvalla i utkanten av samhället, nyttjas flitigt av klubbens mountainbikeutövare.

De båda ägnade större delen av sitt sommarlov till att planera, schakta, bygga, padda och preparera den nya banan.

– Vi ville ha hopp, kurvor och gupp mer samlat, förklarar Ville Merlöv.

– Ute i skogen blir utmaningarna så utspridda, dessutom är det lättare för tränarna att ha koll och ge rätt instruktioner här på övningsområdet, fortsätter han. 

Ångrar inte allt jobb

Det mesta av sommarlovet gick åt till banbygget men Albin Sjögren ångrar inte valet av sommarsyssla.

– När man nu ser resultatet, hur fint det blev och hur många av våra cykelkompisar som har glädje av den nya banan så ångrar jag inte allt jobb vi la ner, säger han.

För ett antal år sedan stod Åstorps cykelklubb inför ett dilemma. Den meriterade klubbens landsvägscyklister blev allt färre och en nedläggning hotade. Men istället för att lägga ner satsade klubben på mountainbike, cykling i skog och natur. Satsningen, under namnet ”Rocky Skåne”, har fått fler att hitta till klubben. Dessutom har åldersspannet på klubbens utövare ökat. Från 4 år till en bit över 70.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer