Foto: SVT/Arkiv

MP vill ha folkomröstning om Öresundskraft

Uppdaterad
Publicerad

De styrande i Helsingborg vill sälja Öresundskraft. Men de rödgröna protesterar kraftigt och nu kräver MP att det blir en folkomröstning i frågan.

Förhoppningen från den styrande alliansens sida är att försäljningen ska håva in miljarder – men oppositionen är kritisk. Nu kräver Milljöpartiet i Helsingborg att frågan om en försäljning avgörs i en folkomröstning.

En MP-motion lämnades in till kommunfullmäktige under tisdagen.

- Frågan om Öresundskraft är så pass stor och viktig för helsingborgarna att vi i MP vill att den ska avgöras av medborgarna direkt, i en folkomröstning, säger Rickard Persson (MP).

Kan ni samla en majoritet för en folkomröstning? 

– Jag vet inte. Det är partierna som får ta ställning till om helsingborgarna ska få tycka till om att sälja ut stadens största tillgångar.

Borde pratats om före valet

Han menar att diskussioner om att sälja ut Öresundskraft borde ha förts före valet.

– Frågan var inte uppe för diskussion, men nästan direkt efter valet lyftes frågan av kommunledningen, säger Rickard Persson (MP).

Först den 23 april kan fullmäktige ta ställning till om motionen överhuvudtaget ska beredas, alltså behandlas av tjänstemännen.

Först därefter kan politikerna ta ställning till frågan.

Frågan för svår för att rösta om

Lars Thunberg, gruppledare för KD, står bakom planerna på att sälja ut Öresundskraft och tycker inte att frågan ska avgöras i en folkomröstning.

– Nej, den här typen av fråga ska inte avgöras så. I en folkomröstning ska man ha tydliga alternativ och möjlighet att lätt ta till sig fakta och underlag för att göra en egen bedömning. Det här är mer komplicerat, säger han.

Öresundskraft har de senaste åren gett sin ägare en årlig avkastning på runt 117 miljoner kronor om året, pengar som politikerna har pytsat ut till olika verksamheter. Men vinsterna bedöms minska framöver till följd av att förutsättningarna på marknaden ändrats.

– Det kommer att bli svårare för kommunala bolag att utvecklas och göra lika stora vinster som tidigare. Vi har fått rådet att sälja nu och fondera pengarna, säger Lars Thunberg (KD).

Han tillbakavisar att alliansen haft planer på att sälja före valet.

– Nej, det här började diskuteras före nyår.

Helägt kommunalt bolag som kan säljas

Öresundskraft är ägs av Helsingborgs stad genom moderbolaget HSFAB. I styrelsen för moderbolaget sitter politiska partier. Ordförandeklubban har Peter Danielsson (M). I dagsläget finns en majoritet – alliansen och SD – i moderbolagets styrelse som vill sälja Öresundskraft. Ytterst avgörs frågan av kommunfullmätktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.