Marcus Friberg (MP), kommunalråd, vill att Helsingborgsförslagen ska behandlas av politikerna. Foto: Leonora Toplica

MP vill ta medborgarförslag på större allvar: ”Finns förtroendekris i Helsingborg”

Uppdaterad
Publicerad

Genom Helsingborgsförslaget kan medborgarna skicka in förslag till kommunen. Nu vill Miljöpartiet att de ska behandlas av politikerna – inte bara vara information.

 – Vi politiker måste tvingas ta ställning till varje förslag som kommer in och får över hundra röster, säger Marcus Friberg (MP), kommunalråd.

2018 lanserades Helsingborgsförslaget – en möjlighet för invånare att via stadens hemsida skicka in förslag till politikerna.

– Än så länge har förslagen bara noterats som ett informationsärende och nu vill vi att man ska ta dem på större allvar, säger Marcus Friberg.

Demokratiskt problem

På hemsidan syns flera förslag, både från i år och tidigare år. Flera av de tidigare förslagen har nått över 100 röster.

– Efter folkomröstningen så har vi ett demokratiskt problem i Helsingborg, där helsingborgarna måste återfå förtroendet för politiken och då är detta ett sätt att få politikerna att lyssna mycket bättre, säger Marcus Friberg.

Kan komma att utvärderas

Nu ska Miljöpartiets förslag diskuteras av politikerna. Kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M), öppnar dörren på glänt för ett positivt bemötande.

– Spontant kan det vara läge att utvärdera Helsingborgsförslaget och se om några förändringar behöver göras, säger han.

Livrädda djur

Christel Stigert bor i Mörarp och har skickat in ett förslag om att förbjuda alla smällare runt nyår.

Christel Stigert och hennes två hundar, Flisan och Smulan. Foto: Leonora Toplica

– Jag har två hundar som är jätterädda för smällarna. Det gäller givetvis även katter och vilda djur som lider av detta och dör på grund av skräck, säger hon.

Hon hoppas på att hon får tillräckligt med röster och att MP-förslaget går igenom så att politikerna i så fall säger ja eller nej till förslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.