Foto: TT

MS-sjuk man döms för cannabisodling

Uppdaterad
Publicerad

Mannen ansåg att hans ekonomi var för dålig för att kunna köpa laglig medicin som innehåller cannabis, därför odlade han egen. Nu döms han till skyddstillsyn för narkotikabrott.

Mannen som är bosatt i en kommun i nordvästra Skåne lider av multipel skleros. Något som gör att han bland annat har problem med kramper och smärta i händerna.

Enligt honom så lindrar cannabis besvären och det finns i dag ett lagligt receptbelagt läkemedel innehållande cannabis. Läkemedlet omfattas dock inte av högkostnadsskyddet och månadskostnaden för mannen skulle då bli knappt 5.000 kronor. Något han menar att han inte har råd med.

Därför valde han i stället att odla sin egen cannabis. Därför dömer Helsingborgs tingsrätt honom för narkotikabrott. Rätten har dock tagit hänsyn till orsaken till cannabisodlingen och dömer honom till skyddstillsyn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.