Hör polisen berätta om svårigheterna när misstänkta brottslingar allt oftare bär munskydd. Foto: Polisen

Vanliga munskydd försvårar polisens arbete med bedrägerier

Publicerad

Att folk bär munskydd är det ingen som tycker är konstigt i coronatiderna. Men det kan försvåra polisens arbete när misstänkta brottslingar gör det.

Antalet äldre som blir uppsökta av personer som lurat till sig kort och koder har ökat kraftigt i Skåne. Trots att polisen på olika sätt varnar för bedrägerier, bland annat genom en vykortskampanj riktad till alla över 70 år.

Över 25 miljoner kronor

Det säger gruppchef Thomas Johansson vid polisens bedrägerisektion Syd. Och utvecklingen är densamma i hela landet. Under en enda månad i vintras fick polisen i hela landet in 700 anmälningar till ett värde av över 25 miljoner kronor.

Och ökningen fortsätter.

– Vi tror dessutom att det finns ett stort mörkertal, många som inte polisanmäler att de blivit lurade, säger Thomas Johansson.

Det har samtidigt blivit allt svårare för polisen att få tag på misstänkta bedragare. Orsaken: allt fler bär helt vanliga ansiktsmasker.

– Det är ju ingen som just nu tycker att det är märkligt att någon bär ansiktsmask på stan. Men samtidigt innebär masken att blir det svårt  att identifiera en bedragare, både för den som utsätts och för polisen.

Svårt identifiera någon med mask

Maskerna försvårar polisens arbete, säger Thomas Johansson och ger ett exempel:

– De bilder som tas när någon plockar ut pengar i en automat på det bankkort man lurat till sig, visar bara en person i munskydd och ofta i keps. Och det är väldigt svårt att identifiera någon enbart på ögonen. Då måste man känna personen väl. Vi tvingas till ett mycket mer omfattande spaningsarbete för att kunna gripa någon.

För ett tag sedan ledde ett sådant spaningsarbete till att en 20-åring greps på bar gärning när han hämtade ett bankkort från en kvinna i 90-årsåldern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.