SVT följde med när Skånska teatern, här med Rolf Lassgård och Peter Haber, besökte en arbetsplats i Landskrona 1979. Skådespelarna delade ut flygblad med information om en kommande föreställning.

Museum söker minnen från Landskronas tid som teatermecka

Uppdaterad
Publicerad

Landskrona museum söker efter minnen från tiden med Skånska teatern i Landskrona. Syftet är att berättelserna ska mynna ut i en utställning i höst.

Landskrona museum saknar inte föremål från tiden med Skånska teatern. Det finns tusentals fotografier, mängder av scenkläder, rekvisita och tidningsartiklar. Men nu är det något annat man söker: 

– Vi har inte så många personliga berättelser. Det vill vi luska fram, säger Annelie Ingvarsson, antikvarie vid Landskrona museum. 

– Vi vill veta hur landskronaborna uppfattade den här teatern; vad man har för minnen, vilka föreställningar såg man, och vad gav det människorna?

Många fick stå på scenen

Många landskronabor fick möjlighet att själva testa att spela teater genom amatörtearföreningen.

– Det var många människor som aldrig spelat teater och som fick möjlighet att stå på scenen. Det kan ha haft avgörande betydelse för deras liv, säger Annelie.

Utställningen är planerad till november i år och den ska stå ända fram till våren 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer