Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De senaste veckorna har kadaver dykt upp på Vens strand. Men ännu har ingen gått till botten med mysteriet. Se mer i inslaget. Foto: Tomas Olsson/SVT

Mysteriet på Ven – kadaver och slaktrester på stranden

Uppdaterad
Publicerad

Sedan årsskiftet har kadaver och slaktrester dykt upp längs Vens kust. Var djurresterna kommer ifrån är ännu höljt i dunkel, men under tisdagen röjs de undan från strandremsan.

Pälsar. Skallar. Bröstkorgar. När Öresunds isande vågor rullar in över stranden är det mer än bara stenar de sköljer över.

Alexander Redrin, en av öns året-runt-boende, tror att uppemot ett trettiotal kadaver har forslats upp på stranden.

– Jag tror att de har slaktats någon annanstans, kastats av från en båt eller från på fastlandet och sedan sköljts hit. Att de skulle ha slaktats här utan att någon märkt av det känns ytterst otroligt.

Det första fyndet ska ha upptäckts på nyårsafton. Sedan dess har allt fler djurrester dykt upp på stranden, något som Landskrona Direkt har rapporterat om.

”Inget polisiärt ärende”

Inger Palmstierna, som skymtar strandremsan från sitt vardagsrumsfönster, anmälde händelserna till Landskrona stad i början av februari.

Snart därefter var polisen på plats för att undersöka saken, men slog då fast att det inte rörde sig om något brott. Det uppger kommunpoliserna Jörgen Winberg och My Ekelund.

Men är det lagligt att dumpa slaktade djur till havs eller på stränder?

– De som var på plats gjorde bedömningen att Länsstyrelsen ska ta över ärendet, säger My Ekelund.

Vem är det då som bär ansvaret för att utreda händelserna om det skulle dyka upp fler kadaver framöver?

– Vi anser inte att det är ett polisiärt ärende och om Länsstyrelsen ser tecken på något annat får de inkomma med en polisanmälan på dessa grunder.

Forslas bort under tisdagen

Men Länsstyrelsen bedriver inte heller någon utredning av händelserna. Sebastian Ivarsson är förvaltare på Ven.

– Jag följer ärendet, men jag kan inte se att vi skulle vara ansvariga för att nysta i detta. Vårt kärnuppdrag är skötsel av naturområden, men kadaver som spolas upp på land är inte riktigt det vi jobbar med, säger han.

Under måndagen var kommunen på plats tillsammans med jägare. Enligt Johan Thernström, tillförordnad förvaltningschef, såg man då att det främst rörde sig om vildsvin och hjortar.

Kadavren på Vens stränder forslas undan under tisdagen.

FakTA: Vad får man göra med slaktavfall?

  • I samband med jakt så får man lämna slaktavfall i skogen. Så här skriver Jägareförbundet på sin sajt: ”Du behöver inte samla in döda vilda djur eller slaktavfall från djur i samband med jakt av vilda djur. Inälvor och andra biprodukter får du alltså lämna kvar ute i skogen. Däremot får du endast flytta och lägga ut slaktavfallet inom den egna kommunen eller grannkommunen.
  • Tänk på att du måste följa miljölagstiftningen. Kommunen kan ha synpunkter på om du lägger slaktrester eller åtlar på olämpligt ställe, till exempel nära bebyggelse, i anslutning till promenadstråk, eller vid vattentäkter och liknande platser.”
  • Däremot får man inte kasta det i havet. Så här skriver Havs- och vattenmyndigheten: ”Dumpning definieras som avsiktlig kvittblivning av avfall i vatten. Med avfall avses varje föremål eller ämne som innehavaren vill göra sig av med. Även rena muddermassor, sprängsten och snö kan vara avfall.
  • Dumpning av avfall inom Sveriges sjöterritorium och ekonomiska zon är förbjudet enligt 15 kap. 27 § miljöbalken.”

Källa: Havs- och vattenmyndigheten och Jägareförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.