Första gången kaninen restes upp knäckte den ena örat. Foto: David Lundin/Helsingborg stad

Mystiska sabotaget – vem reser den liggande kaninen?

Uppdaterad
Publicerad

De liggande kaninerna utanför Dunkers Kulturhus i Helsingborg kommer ibland upp på fötter, något som förbryllar kommunen. Frågan är nu – vem är det som hjälper dem?

Två ska ligga – tre ska stå. Det är tanken med kaninerna i konstverket ”A study in unhuman sexual expectations” av konstnären Marianne Lindberg de Geer. Kaninerna står utanför Dunkers. Men upprepade gånger har de liggande kaninerna rests upp.

Vem som gjort det och hur denne burit sig åt är okänt – kaninerna väger nämligen 250 kilo, uppskattar Christina Gräbe som är konservator på Kulturmagasinet på Helsingborgs muséer. Varje gång det händer måste kommunen använda en kranbil för att lägga de tunga kaninerna ner igen utan att de går sönder.

Örat fick lagas

Fyra gånger har det hänt att en liggande kanin rest sig upp, sedan konstverket hamnade på platsen 2010. Senast det skedde var i somras.

– Första gången knäckte den örat och det blev dyrt, säger Christina Gräbe. Då fick den repareras och vi fick ta hit en stenkonservator som gjorde det.

Kaninerna sitter i dagsläget inte fast i marken. Från början gjorde de det, men efter att örat gick av har de fått ligga fritt.

– Vi får se, de står ju snyggt och prydligt sen. Det är nog bara någon som skämtar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer