Helena Pivac och hennes dotter Gabriella Pivac Zenzerovic har kämpat för att bevara danspalatset. Foto: SVT

Starkt folkligt stöd för Sundspärlan – närmare 12 000 underskrifter

Publicerad

I går blev det klart att Helsingborgs stad tar över Sundspärlan och Folkets park. Engagemanget för mötesplatsen har varit stort. Närmare 12 000 namnunderskrifter har samlats ihop sedan rivningsplanerna först kom på tal.

Helena Pivac och hennes dotter Gabriella Pivac Zenzerovic är några av de som brunnit för mötesplatsens överlevnad.

– Jag tror att Sundspärlan har varit en träffpunkt för många. Det har ju mycket med dansen att gör men också att det finns så blandade aktiviteter, säger Gabriella Piva Zenzerovic.

– Folk från hela Sverige kommer till Sundspärlan och dansar, säger Helena Pivac.

När rivningsplanerna presenterades första gången startade de en grupp i sociala medier för att kunna mobilisera dem som var emot rivning. Och det visade sig vara många.

Därefter startades en namninsamling, för att rädda det anrika danspalatset – närmare 12 000 namnunderskrifter kunde överlämnas till politikerna i våras.

Hade inte räckt för en folkomröstning

Folkinitiativet nådde inte tioprocentsgränsen, som krävs för att det ska bli en folkomröstning – det saknades 438 underskrifter.

Men det stora stödet kan ha påverkat.

– Det är klart att det har spelat roll för de politiska partierna att det funnits en stark opinion, säger Peter Danielsson (M), kommunalråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.