Landborgsgaraget är en het politisk fråga. Nära 10.000 helsingborgare har skrivit på en lista för folkomröstning. Foto: SVT

Namninsamling mot Landborgsgarage i slutspurten

Uppdaterad
Publicerad

Nära 10.000 helsingborgare har skrivit på. Men det krävs 1.000 till för att nå målet: en folkomröstning om Landborgsgaraget.

Fullmäktige har beslutat att bygga 600 parkeringsplatser i landborgen vid Billesplatsen i centrala Helsingborg. Projektet beräknas kosta 400 miljoner kronor.

Men Landborgsgaraget är en het politisk fråga.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och även Miljöpartiet, som ingår i den styrande alliansen, sa nej. Men det räckte inte eftersom Sverigedemokraterna ställde sig på ja-sidan.

Folkomröstningen snart klar

Miljöorganisationerna Jordens vänner och Naturskyddsföreningen drog emellertid igång en namninsamling för en folkomröstning i frågan.

– Vi vill inte ha fler bilar i city, tvärtom. Dessutom är naturen i landborgsområdet känslig, säger Stig Broqvist, Jordens vänner.

Nu är slutspurten inne. Sista oktober ska namnen lämnas in till fullmäktige som enligt lag måste pröva frågan om tio procent av medborgarna står bakom kravet på folkomröstning.

Troligen skulle det dessutom bli ja till folkomröstning. Mp, V och S tänker stötta kravet. Liksom SD, trots att partiet röstade ja till att bygga garaget.

Fattas 1.000 namn

Så här långt är 9.994 skrivit på. Men det behövs 1.000 namn till för att nå tioprocents-gränsen.

Stig Broqvist, Jordens vänner, är optimist. Han tror att det finns goda chanser för att målet nås.

Men vad talar för att ni lyckas?

– Vi behöver omkring 400 namn varje vecka oktober ut. De senaste veckorna har mellan 400 och 600 skrivit på, så det ser rätt bra ut, säger Stig Broqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.