Folk bodde i industrilokaler, restauranger och butiker. Foto: TT/Arkiv

Olovliga boenden avslöjade efter samarbete mellan myndigheter

Publicerad

Samarbetet mellan olika myndigheter har bland annat lett till att tio fall av olovligt boende i Helsingborg kunde avslöjas. Men behovet av tillsyn är fortsatt stort.

Det började för två år sedan. Olika myndigheter som polisen, miljöförvaltningen, socialförvaltningen och Skatteverket började samarbeta och göra razzior tillsammans. Förra året gjordes totalt 150 sådana insatser – en del nya, andra återbesök.

Lena Åkesson, avdelningschef på miljöförvaltningen, är belåten med utfallet.

– Det har varit väldigt givande. Vi har gjort nytta när vi kan ta ett helhetsgrepp om de verksamheter vi inspekterar, säger hon.

Olovliga boenden

Något Lena Åkesson är särskild glad över är att myndigheterna avslöjade flera olovliga boende, människor som bodde i industrilokaler, restauranger och butiker.

– Räddningstjänsten pekade särskilt på bristen på brandsäkerhet. Om det börjat brinna visste ju ingen att det fanns människor som bodde där.

– Vi måste vara säkra på att inga nya flyttar in, säger Lena Åkesson, avdelningschef på miljöförvaltningen i Helsingborg. Foto: Winnie Gravlund

Fortsätter samarbeta

Just de boendena har myndigheten fortsatt koll på även i år.

– Vi måste vara säkra på att inga nya flyttar in. Det kan vara svårt att få en bostad och då bor ibland arbetskraften där man jobbar. I en del fall handlade det om svartjobb, säger Lena Åkesson.

Och myndigheterna fortsätter samarbeta.

– Vi har en gemensam planering och diskussion med de andra myndigheterna, vi gör ju det här tillsammans, säger Lena Åkesson.

Här är en sammanfattning av insatserna

10 olovliga och hälsovådliga boenden upptäcktes och förbjöds.

27 besök på massagelokaler som visade på stora brister i hygien och städrutiner i nästan alla verksamheter.

32 kontroller i butiker med hög andel importerade varor. Det var vanligt att livsmedel saknade märkning på svenska.

15 besök på restauranger med fokus på hantering av livsmedel ledde till tre förbud och flera extra kontroller.

9 oanmälda besök hos föreningsdrivna verksamheter ledde till förbud mot rökning i lokalerna.

12 verksamheter fick betala miljösanktionsavgifter för att de sålde dryck i förpackningar som inte gick att panta.

Ett 30-tal transporter av livsmedel och avfall kontrollerades i samarbete med polisen. I flera fall saknades rätt dokumentation och förvaringsrutiner.

Ur rapporten Miljöförvaltningen i myndighetssamverkan 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.