Flera kedjor har övergett centrala Helsingborg. Den senaste i raden som beslutat att stänga är Stadium. Foto: SVT/Cecilia Hedlund

Nästa dråpslag mot Helsingborg city: Även Stadium stänger

Uppdaterad
Publicerad

Fler stora butiksytor i centrala Helsingborg kommer att gapa tomma efter nyåret. Nu står det klart att även Stadium bommar igen butiken på Kullagatan.

Tidigare i veckan berättade vi att klädjätten H&M beslutat att lägga ner sin butik på Kullagatan vid årsskiftet.

Detta bland annat som en följd av konsumenternas förändrade köpbeteende, enligt ett mejl från bolagets kommunikationsavdelning.

Nu kommer nästa dråpslag.

Stängs i januari

Även sportkedjan Stadium har liknande planer för sin butik. I januari stängs även den. Detta bekräftar Johan Reberg, legal councel och contract manager på Stadium.

– Ja, vi kommer att stänga, säger han.

Vad beror det på?

-  Det beror på ett ointresse från hyresvärdens sida, säger Johan Reberg.

– Vi hade pågående förhandling med hyresvärden och så fick vi besked i augusti om att vi skulle flytta den 15 januari.

Så det handlar inte om att kunderna ändrat sina köpvanor?

– Nej, det beror på fastighetsvärden. Vi blev erbjudna olika lokaler i gallerian, men vi kom inte överens, och det berodde på att hyrorna var alldeles för höga. Sista budet var att vi skulle stanna kvar i den lokal vi är, vilket vi var villiga diskutera. Men vi fick aldrig någon offert på vad det skulle innebära.

Diskuterar med nya aktörer

Att det skulle handla om för höga hyror anser inte Hélène Henning, fastighetschef vid Savills Investment Management som äger Magnus Stenbock galleria.

– Vi har erbjudit dem olika lokaler och diskuterat olika villkor, men jag upplever att vi står för långt ifrån varandra i synen på bland annat hyror.

– Vi kan inte särbehandla Stadium när det finns mindre hyresgäster som betalar marknadsmässiga hyror.

Enligt Hélène Henning är nya hyresgäster på väg in i gallerian.

– Just nu diskuterar vi med flera hyresgäster. Vi har även planer på att modernisera hela fastigheten och uppdatera fasaden.

Hur beslutet påverkar de anställda i butiken på Kullagatan kan Johan Reberg på Stadium inte svara på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.