Foto: Johan Dernelius

Nattjobbarna fixar hål i E6:an

Uppdaterad
Publicerad

Motorvägen strax söder om Helsingborg får sedan två veckor tillbaka  ny beläggning. Ett arbete som pågår varje natt mellan kl 19.00 och 06.00 och som är livsviktigt för de 46.000 fordon som passerar varje dygn.

Det är totalt cirka fyra kilometer motorväg som ska underhållsasfalteras av drygt 50 personer. Och då alltifrån chaufförer i asfaltbilarna, asfaltläggare och maskinförare till gänget som håller igång asfaltverket i Bjärsgård strax norr om Klippan.

– På den här typen av större motorvägar kan man räkna med att få göra underhållsarbete vart tionde år. Och nu var det dags för sträckan Rydebäck – Helsingborg södra. Vi arbetar nattetid för att få så lite störningar på trafiken som möjligt, säger Jeanette Kristersson, projektledare på Trafikverkets beläggningavdelning.

Som bilpendlare på motorvägen kan man kanske uppleva det som lite magiskt att varje morgon få några nya hundra meter nyasfalterad väg.

– Varje natt har vi 10-talet asfaltsbilar som kör i skytteltrafik med nyproducerad asfalt. Varje natt lägger vi ut 920 ton asfalt som sedan trummlas ut till ny motorväg, berättar Peter Lövgren på Peab som utför själva arbetet på plats.

Sträckan blir klar på tisdag.

Nu på tisdag natt är det bestämt att de sista 100 meterna av sträckan precis vid Helsingborg södra ska vara klar. Varje år gör Trafikverket nya prioriteringar på var det ska utföras arbete.

– Nästa större jobb som vi har på gång är motorvägssträckan mellan trafikplatserna Järnåkra – Rebbelberga. Och går allt i lås så hoppas vi få in det inom 2020, avslutar Jeanette Kristersson på Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.