Tursköpsskogen kan få en solcellspark som granne. Foto: Erik Ragnar Danielsson SVT / TT

Naturskyddsföreningen kritisk till solcellspark: ”Vi har en unik chans”

Uppdaterad
Publicerad

Tursköpsskogen ska bli naturreservat och gör Svedberga kulle sällskap som skyddat område utanför Kattarp. Samtidigt kan en av Europas största solcellsanläggningar byggas mellan skogspartierna, något som oroar Naturskyddsföreningen.

Länsstyrelsen Skåne har nyligen beslutat att Tursköpsskogen ska bli naturreservat. I utbyte får markägaren nio miljoner kronor som ska motsvara markens minskade värde då ägaren inte längre kan bruka den.

Avtalet är tillsvidare och skyddar skogen från exploatering, men området mellan Tursköpsskogen och närliggande Svedberga kulle är inte skyddat.

Vill bygga solcellspark

Där vill European Energy bygga en solcellsanläggning och det oroar Naturskyddsföreningen.

– Vi är absolut positiva till solceller, men det är en klurig avvägning. Vi har en unik chans att att binda samman områdena när både Tursköpsskogen och Svedberga kulle blir skyddade. Nu har vi möjligheten att börja bygga en fungerande grön infrastruktur för vårt växt- och djurliv, säger Ditte Hallengren från Naturskyddsföreningen.

Hon menar att det borde finnas andra platser som skulle vara bättre för solceller.

– Det finns så många andra områden som är lämpligare för solceller känner vi. Till exempel alla asfaltsparkeringar och stora platta tak på Väla industriområde, säger hon.

Länsstyrelsen ska bedöma

Just nu tittar Länsstyrelsen Skåne på ärendet för att göra en bedömning om placeringen är lämplig.

– Länsstyrelsen har bett sökande om en miljökonsekvensbeskrivning för projektet. I det här fallet har vi tittat på att det dels är en stor areal det handlar om och dels att det ska stängslas in vilket kan ha en påverkan på vilt i området. Sen kan det också ha en påverkan på övrigt djurliv och biotopskyddade områden, säger Charlotte Jönsson, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen Skåne.

Ted Bergdahl, kommunikationschef för European Energy i Sverige, berättar för SVT Nyheter att de gärna för en dialog med Naturskyddsföreningen eftersom det verkar ha uppstått vissa missförstånd kring projektet.

I videon hör du bolagets resonemang om varför platsen är lämplig för solcellsbygge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.