Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett strömavbrott kan vara mellan några timmar och ett dygn. Hör mer i videon ovan. Foto: TT Arkiv

Skånska hushåll kan drabbas av planerat strömavbrott i vinter

Uppdaterad
Publicerad

Elnätet är under högt tryck. Om trycket ökar ännu mer finns det en risk att systemet kollapsar. För att förebygga problemet kan det bli så att strömmen till hushållen stängs av.

– Det är en signal på att systemet inte är i balans, säger Pierre Andersson Ek, Öresundskrafts avdelningschef för elnätet.

I takt med att den kalla vintern etablerar sig allt mer i landet stiger också elförbrukningen.

– Vi som befinner oss i den fjärde zonen för elförbrukningen är extra känsliga och högt belastade. Jag skulle säga att blir det aktuellt med stängning så är det vi som påverkas, förklarar Pierre Andersson Ek.

Öresundkrafts avdelningschef för elnätet tittar över elförbrukningen. Foto: Klara Åkesson/SVT

Hushållen de första som blir strömlösa

Vem som drabbas om elen stängs av följer en prioriteringslista, från ett till åtta där samhällsviktiga funktioner har högsta prioritet för att hållas igång, till hushållen som först och främst blir utan ström.

– Jag vill vara noga med att belysa att det aldrig tidigare hänt, men att vi har en tät dialog med Svenska kraftnät som uppdaterar oss om situationen. Det är de som ger besked om det behövs en beordrad avstängning av elen, säger Pierre Andersson Ek.

Hur länge varar ett bestämt strömavbrott i så fall?

– Det vet vi inte, men jag skulle gissa mellan några timmar och ett dygn.

Hör mer om vad det tillfälliga strömavbrottet skulle innebära i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.