Nour Habib har startat föreningen Trygg Rätt för att få unga att lämna kriminaliteten. Foto: Privat

Nour Habib lämnade kriminaliteten: ”Jag känner mig fri och glad”

Uppdaterad
Publicerad

Efter våldsvågen i Malmö och Helsingborg har många unga människor valt att arbeta förebyggande och för att andra ungdomar ska ha ett mål och en framtid.

I Helsingborg har Nour Habib startat föreningen Trygg Rätt för att få unga att lämna kriminaliteten genom att göra olika aktiviteter och ge dem möjligheten att göra saker som de inte gjort innan.

– Vi har lyckats att få några ungdomar att lämna kriminaliteten och att få jobb men det krävs mycket mod och tålamod.

Och han berättar själv hur svårt det är att hoppa av.

– När mina föräldrar visste om att jag var kriminell, då ville de inte prata med mig och sa att jag inte var deras son längre. Det gjorde så ont att jag svek min föräldrar. Då bestämde jag mig för att lämna kriminaliteten. Jag älskar mina föräldrar och vill inte förlora dem, säger han.

Uppmuntrar unga att hitta mål

I Malmö finns det ett rikt föreningsliv och många unga eldsjälar. En av dem är Balqis Lamis Khattab som driver mötesplatsen Möllans basement som har öppet kvällar och nätter.

– Vi försöker peppa unga och svara på frågor och har de inget mål så försöker vi uppmuntra dem att hitta något, säger Balqis Khattab.

Balqis Lamis Khattab som driver mötesplatsen Möllans basement Foto: Helena Bohm Nilsson

Alla är välkomna hit med vilka frågor de än har .

– Det kan handla om att någon behöver hjälp med hur man tar körkort, att skriva cv, personliga problem, rättigheter och skyldigheter, säger hon.

Tillit är av största vikt

Hon tycker att det borde finnas fler nattöppna ställen och en möjlighet för ungdomarna att berätta saker utan att blanda in myndigheter. För många har lågt förtroende för vuxna menar hon och tillit är viktigt här.

– Anledningen att de kommer till oss är för att vi inte sätter en gräns för vad de kan säga, vi har öppet hela natten och inga plikter där de ska anmäla hit eller dit, säger hon.

”Kommer bli bättre men det kan ta tid”

Nour Habib tycker att det känns skönt att ha lämnat kriminaliteten.

– Jag känner mig fri och glad.

Hur ser du på framtiden i Helsingborg?

– Det kommer att blir bättre men det kan ta tid, säger Nour Habib.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.