Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med när Nova övningskör tung lastbil på Svalövs gymnasieskola. Foto: Anna Simonsson

Nova vill bli lastbilschaufför – blir allt mer populärt bland tjejer

Publicerad

Var tredje elev på transportprogrammet på gymnasiet är idag tjej. Söktrycket för utbildningen ökar där tjejerna står för en stor del av höjningen. Nova Andersson är en av tjejerna, hon går sista året på Svalövs gymnasieskola där hon nu jobbar på att få körkort för tung lastbil.

På tio år har andelen tjejer ökat från 15 procent till 34 procent till transportprogrammen i Sverige, enligt Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd. Johan Brandt, lärare på Svalövs gymnasieskola, märker den växande trenden till att köra lastbil.

– Unga idag tycker det är fräckt att köra lastbil och det hör man mycket bland tjejerna, säger Johan Brandt.

Efter praktiken har Nova Andersson fått jobb som lastbilschaufför.

– Körningen är det bästa med hela utbildningen, tycker jag. Inget överklassar körningen, säger Nova Andersson.

Förhoppningen om fler kvinnor i branschen

Något som tjejerna på Svalövs gymnasieskola lyfter som positivt med ökningen är förhoppningen om fler kvinnliga kollegor i framtiden.

– Det är roligare när man väl kommer ut i arbetslivet och det inte bara är män utan att det finns andra kvinnor också, säger Nova Andersson.

Se mer av Nova Andersson som övningskör i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.