Efter uppmaningen att spara på vattnet ökade i stället förbrukningen kraftigt. Foto: TT

Bevattningsförbud gäller med omedelbar verkan i Båstad

Uppdaterad
Publicerad

Bevattningsförbud gäller nu i Båstad med omedelbar verkan. Orsaken ska vara att vattenförbrukningen ökat kraftigt trots tidigare uppmaningar att spara.

Bevattningsförbudet kommer från vattenleverantören NSVA som säger att om inte förbrukningen minskar riskerar Båstad att snart stå utan vatten. De beskriver situationen som mycket allvarlig.

– Skulle man inte hörsamma detta alls så pratar vi bara några dygn innan vattnet är slut i vissa områden. , säger Jonas Håkansson, dricksvattenchef på NSVA.

Förbrukningen har ökat kraftigt

NSVA säger att den tidigare uppmaningen till kommuninvånarna att spara på vattnet haft motsatt effekt. De senaste dagarna har i stället förbrukningen ökat kraftigt.

– Det har tidigare gått skapligt men nu de senaste två dygnen när det började bli någorlunda varmt igen har förbrukningen ökat drastiskt. Det används på tok för mycket vatten.

Riskerar att slå ut samhällsfunktioner

Skulle vattnet ta slut kommer invånare inte ha vatten i hemmet. I stället får vatten hämtas från utställda vattentankar. Räddningstjänsten och sjukvården är samhällsfunktioner som skulle få ett mycket svårt läge om vattnet tar slut.

– Även om det skulle finnas vatten några timmar på dygnet så har rören stått stilla och då finns det bakterierisk, man måste då koka vattnet innan man kan dricka det, säger Jonas Håkansson.

NSVA kommer patrullera kommunen

Jonas Håkansson beskriver hur NSVA redan får samtal från kommuninvånare som anger personer som vattnar gräsmattor trots uppmaningen att spara på vattnet.

– Vi kommer också patrullera områden i kommunen och knacka på hos folk som vattnar gräsmattor, säger Jonas Håkansson.

Detta innebär bevattningsförbudet

Under bevattningsförbudet är det förbjudet att använda kommunalt dricksvatten till att:

  • Bevattna gräsmattor, blommor eller annan växtlighet med vattenslang eller vattenspridare (bevattning får ske med vattenkanna).
  • Bevattna fotbollsplaner, tennisplaner och liknande.
  • Fylla pooler eller byta ut vatten i pooler och spabad.
  • Högtryckstvätta exempelvis fasader och fordon.

Källa: NSVA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.