Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Erika Fjelkner som är renhållningschef på Nordvästra Skånes Renhållning, NSR, berätta mer om hur man sorterar rätt framöver. Foto: Simon Melin

Nu är det slut på matfett i vasken – nya avfallsregler

Publicerad

Nu ska alla hushåll sortera mera. Matfett och bioavfall blir därför obligatoriskt att sortera från och med i år.

Vid årsskiftet trädde flera nya lagar i kraft. Bland annat en ny avfallslag som ska öka återvinningen i Sverige.

– Vi vill öka utsorteringsgraden så vi kan få ner mängderna restavfall och få upp mängderna av förpackningsmaterial och andra avfallsslag så att vi kan skapa våra cirkulära flöden, säger Erika Fjelkner som är renhållningschef på Nordvästra Skånes Renhållning, NSR.

Ett återkommande problem är att matfett spolas ner i vasken vilket bland annat kan orsaka stopp i rör och ledningar. Därför ska små mängder matfett torkas upp med exempelvis papper och slängas i restavfallet.

– När du har lite större mängder, häll det i en behållare som du ändå ska lämna in och så tar du det till en återvinningscentral så tar vi hand om det därifrån, säger Erika Fjelkner.

Ingen som kontrollerar

Idag är det var och ens ansvar att sortera allt avfall rätt. Därför finns det ingen som kontrollerar om matavfall slängs korrekt eller om matfettet hälls ut i vasken.

Men den nya lagen är tydlig.

– Allt matavfall ska sorteras ut. Du får alltså inte lov att kasta det i restavfallet eller någon annanstans.

Ett krav som gäller för alla hushåll och verksamheter i hela EU.

Hade det inte varit enklare om ni hämtade upp behållarna tillsammans med de andra soporna?

– Det är en ny lag och hittar vi ett annat sätt som är mer ändamålsenligt och som ger oss bättre förutsättningar att få in mer av matfettet så kommer vi både utreda det och se vad vi kan göra.

Fler sorteringsnyheter från 1 januari 2024

Hushållen ska sortera ut större mängder flytande matfett och hälla i en förslutningsbar behållare, till exempel en petflaska. Behållaren lämnas på återvinningscentralen.

Det blir obligatoriskt att sortera ut trädgårdsavfall. Privatpersoner och fastighetsägare av flerbostadshus kan abonnera på trädgårdskärl hos NSR eller lämna trädgårdsavfall på återvinningscentralen.

Invasiva växter får inte slängas i restavfallet hemma (inte heller i trädgårdsavfallet). Invasiva växter ska förpackas väl och lämnas på återvinningscentralen där man kontaktar personalen.

Källa: NSR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.