Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi har fastat i en hel månad och vi gillar mat så vi vill bara äta så mycket som möjligt idag, säger Jasmin Saad medan en person delar ut sötsaker till alla på Eidfirandet i Helsingborg- Foto: SVT/Cecilia Jönsson Silfversparre

Nu är fastemånaden ramadan bruten – här firar tusentals helsingborgare eid

Uppdaterad
Publicerad

När den muslimska fastemånaden ramadan är slut firas alltid eid al-fitr och på fredagen samlades tusentals helsingborgare på Sundspärlan för att fira första dagen av firandet tillsammans.

”Eid Mubarak” hälsar barn och gamla till varandra efter den gemensamma bönen i Sundspärlan i Helsingborg. Hälsningen kan översättas till ”glad eid” och används när fastemånaden Ramadan tagit slut.

Jasmin Saad som är aktiv i moskén har varit med och planerat årets stora eidfirande.

– Vi fick först direktiv från styrelsen i moskén att vi kanske skulle strunta i eidfesten i år och då blev det ramaskri i moskén! Det är mycket jobb att planera men vi ville så gärna ha eidfesten, berättar Jasmin Saad.

”Bara glädje”

Det är Helsingborgs största moské som anordnat eidfirandet på Sundspärlan i Helsingborg och på söndag anordnar bland annat den palestinska kvinnoföreningen fest på Furutorpsplatsen hela dagen med aktiviteter och hoppborgar.

– Jag tror vi har varit runt 4000 personer här idag, det är fint väder och bara glädje, säger Mahmoud Kaawach pressansvarig på Helsingborgs moské.

Hör om det stora firandet på Sundspärlan i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.