Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svenska kyrkan skapa ängar för att gynna pollinerande insekter. Hör mer i klippet. Foto: Linda Ekström

Nu blir det ängar på Helsingborgs kyrkogårdar

Publicerad

Nu grönskar det på Helsingborgs kyrkogårdar. Svenska kyrkan i Helsingborg satsar på ängar – så ska den biologiska mångfalden och pollinerande insekter gynnas.

På Gamla kyrkogården, som ligger längs med Södergatan, vilar många kända helsingborgare som en gång var med och satte sin prägel på staden, till exempel Nellly Krook, vars donationer lade grunden till Stadsparken – eller Krookska planteringen, som den egentligen heter.

Vajande gräs och blommor

Nu vajar gräset högt bland de gamla gravstenarna och blommor börjar sticka upp här och var. Och det är en medveten satsning från Svenska kyrkan på att skapa ängar på den här och andra kyrkogårdar i staden.

– Vi vill gynna den bilologiska mångfalden och gynna pollinerande insekter, berättar landskapsarkitekt Helena Flodin och kyrkogårdsmästare Michael Barone.

Idag finns det anlagd ängsmark även på Pålsjö kyrkogård medan kyrkogårdarna i Råå och Raus troligen står på tur.

Hör mer om ängarna i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.