Julia Weber doktorand vid Lunds universitet forskar på pollinerande insekter och klöver. Foto: Simon Melin/SVT

Med håven i högsta hugg – här letar biologen humlor och bin

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att naturbetesmarkerna blivit färre har pollinatörerna fått svårare att hitta föda. I Skåne pågår nu ett forskningsprojekt som undersöker alternativ föda för de små djuren.

– Vi har så pass lite naturbetesmarker kvar så de som finns blir väldigt hårt betade, säger Julia Weber forskare vid Lunds universitet.

Naturbetesmarker, som inte gödslas eller används för odling, har använts till bete under mycket lång tid. Dessa har länge varit den ideala platsen för pollinerande insekter eftersom där finns både mat och boplatser.

– I samband med att jordbrukslandskapet har intensifierats så har mängden blommande växter minskat, säger Julia Weber.

SVT möter forskarna Julia Weber och Romain Carrié från Lunds universitet på plats vid Öja i Klippans kommun – båda med håvarna i högsta hugg. Idag ska de samla in insekter för att se var de trivs och hur många som finns.

Julia Weber och Romain Carrié undersöker fjärilen som de precis har håvat in. Foto: Simon Melin/SVT

Projektet undersöker om så kallad vallodling med exempelvis klöver kan fungera som ett substitut till ängsblommorna.

– Jag undersöker om det som odlas i det omkringliggande jordbrukslandskapet kan fungera som en kompletterande födokälla för de pollinerande insekterna i naturbetesmarker, säger Julia Weber.

– Det som är bra med klöver är att det blommar flera gånger per säsong så det blir kontinuerlig föda till insekterna, säger hon.

Det visade sig vara en Citronfjäril (Gonepteryx rhamni). Foto: Simon Melin/SVT

Se mer i klippet ovan om insektesinveteringen.

Fakta naturbetesmarker

• Ängs- och betesmarkerna tillhör våra allra mest artrika marker och de är hem för hundratals växter, svampar, insekter och andra djur. Det är viktigt att sköta ängs- och betesmarkerna för att bevara den biologiska mångfalden.

• Mängden ängs- och betesmarker minskar i Sverige och många växter och djur som finns på sådana marker riskerar därför att försvinna.

Källa: Jordbruksverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.