10 000 rhododendronbuskar blommar på Sofiero slott i Helsingborg de kommande veckorna. Foto: Fanny Palm

Nu blommar rhododendronen på Sofiero

Publicerad

På lördagen invigdes rhododendronsäsongen på Sofiero i Helsingborg. De kommande veckorna kommer de 10 000 plantorna visa upp sig i all sin prakt.

–  Det är fantastiskt. Enligt mig är det helt otroligt, säger Ming Sui, turist från Kina.

Rhododendronblomningen är en av de stora höjdpunkterna i parken och det märktes på besökarna, som kom från när och fjärran.

– Vi är här för vi tänkte att det skulle vara väldigt fint en sådan här dag. Vi trodde kanske att det skulle blomma lite mer, men det är jättefint, säger Lena Lindström från Borås.

– Och att de finns i så många olika konstellationer också med all prakt och olika färger, jättefint är det, instämmer väninnan Ingrid Johansson.

Därför är rhodedendronblomningen på Sofiero speciell

– Så klart är det mängden rhododendron, det är 10 000 blommande buskar samtidigt. Och sen den kungliga historiken där Gustav VI Adolf själv har initierat många av planteringarna, säger Mikael Löfving, trädgårdschef på Sofiero.

Rhododendron på Sofiero. Foto: Fanny Palm

De allra första planterades för 111 år sedan på Sofiero av kronprinsessan Margareta. Dem hade hon med sig från sitt föräldrahem i England.  Många av de äldsta sorterna kom till Helsingborg med olika upptäcktsresande vid 1900-talets början.

Men vad är egentligen grejen med rhododendron?

– Det är en fantastisk buske, som har både blomning och vintergrönt som kan ge mycket skönhet året om tycker jag, säger Mikael Löfving.

Just nu blommar ungefär en tredjedel av buskarna och i månadsskiftet maj-juni räknar man med att parken kommer vara som allra vackrast.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer