Klas Thermaenius är projektledare för havsresan och representerar Swedish Coast and Sea Center (SCSC). Foto: Simon Melin/SVT

Havsresan åter igång – 500 kilo spökgarn på några timmar

Uppdaterad
Publicerad

Det är åter igen dags för storstädning av Öresund. Denna vecka startar projektet Havsresan i Landskrona hamn med siktet inställt på spökgarn.

– Vi smygstartade redan i fredags och plockade ett halvt ton spökgarn, säger projektledaren Klas Thermaenius.

Havsresan startade redan på 90-talet men drivs sedan några år tillbaka av Swedish Coast and Sea Center (SCSC). Varje år samlas dykare, forskare och andra som arbetar med havsmiljö till konferens.

– Det är extremt kostsamt detta så vi har sökt bidrag från Länstyrelsen och Jordbruksverket, sen har vi också privata sponsorer som hjälper oss att hålla Öresund rent, säger Klas Thermaenius.

Fimpar, spökgarn och plast

Med regnet via dagvattenbrunnarna förs framförallt fimpar och plastpartiklar ut i Öresund, men enligt Klas Thermaenius är inte fimparna det största problemet.

– Det är framförallt övergödningen och de stora företagen som inte tar sitt ansvar, säger han.

Han berättar att utanför Ven ligger vraket Robert på 42 meters djup och där syns en tydlig förändring.

– För 15 år sedan satt där två spökgarn och i fjol gick det knappt att se vraket, säger Klas Thermaenius.

Kräver specialkompetens

Problemet med att rensa spökgarn från vrak, såsom Robert, är att det ligger så pass djupt att det kräver en speciell dykutrustning.

– Det innebär att vi återanvänder vår egen luft och kan vara nere mycket längre. Problemet är att vi har inte så många RB-dykare som kan göra detta, säger Klas Thermaenius.

De frivilliga dykare som nu rensar Öresund på bland annat spökgarn är inte ensamma i kampen mot nedskräpningen.

– Projektet har vi fått pengar från länstyrelsen för att bärga spökgarn. Fiskarna går ut och draggar efter spökgarn och får upp ofantliga mängder men de går inte på vraken för det måste man ha dykare till, säger Klas Thermaenius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.