Foto: SVT

Därför kräver Landskrona att stadens tunnelförslag utreds

Publicerad

Torkild Strandberg (L)är kritisk mot att Region Skåne både stöttar förslaget om HH-tunnlar och är villig att vara med och betala. Nu kräver staden att även Landskronas förslag utreds och tas på lika stort allvar.

Godståg. Det är den springande punkt som skiljer Landskronas och Helsingborgs/Helsingörs försllag. HH-tunneln kan inte ta emot godståg. Det kan Landskronas förslag, Europaspåret.

– Det blir inga klimatvinster av den nya förbindelsen om inte godstågen kan välja den vägen, hävdar  kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg.

Hittills har myndigheterna i Sverige och Danmark valt att enbart utreda HH-alternativet.

Nu vill Landskrona att även deras förslag till fast förbindelse tas med i utredningen.

-  Staten har efterlyst synpunker. Vi vill att båda förslagen utvärderas och mäts på samma villkor, säger Torkild Strandberg.

Kritisk mot finansiering

På onsdagen meddelade Region Skånes toppolitikerna Carl Johan Sonesson (S) och Henrik Fritzon (S) att regionen är beredd att stötta HH-förbindelsen ekonomiskt.

Torkild Strandberg är kritisk.

-  Man kan inte vara så generös med regionens skattepengar som ju behövs till så mycket annat. Det är dessutom olyckligt att de binder sig för ett förslag utan att först klargöra vilka utmaningar och problem som ska lösas, säger han.

Men Carl Johan Sonesson säger att det i slutändan handlar om att ta hem vinsten.

– Om vi inte går in som delägare så kommer den framtida vinsten helt att tillfalla staten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.