Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Cecilia Eklund, påverkansstrateg, och Angelica Nilsson, enhetschef för samhälle och infrastruktur, arbetar för att tunnlarna mellan Helsingborg och Helsingör ska bli verklighet. Foto: Cecilia Hedlund

Nu lägger staden in övre växeln för att få tågtunnel under sundet

Uppdaterad
Publicerad

År 2035 vill Helsingborgs stad ha tunneltrafik mellan Helsingborg och Helsingör. Före årsskiftet ska en statlig utredning presentera om en fast förbindelse kan bli verklighet och i så fall till vilket pris. Och nu hårdsatsar Helsingborg för att ro hem projektet.

En statlig utredning, som görs av Trafikverket och motsvarande dansk myndighet, undersöker nu möjligheter och kostnader för att bygga tunnlar under Öresund: en för tåg och en för vägtransporter.

Användarna betalar

– Vägtunneln skulle vara brukarfinansierad, vilket innebär att man betalar för att åka i den. På samma sätt som vi betalar för att åka med färjan eller över Öresundsbron i dag, säger Angelica Nilsson, enhetschef för samhälle och infrastruktur i Helsingborg.

Senaste beräkningen från 2014 pekade på att tunnelbygget skulle gå loss på 34 miljarder danska kronor, enligt Angelica Nilsson.

– Det är en samhällsinvestering som betalar sig på ganska kort sikt, säger hon.

Nästa steg – var ska tunnlarna byggas

Vid årsskiftet, efter drygt två års arbete, ska utredningen nu läggas fram.

Om regeringen tycker att tunnelprojektet är lovande går staten vidare med att utreda var tunnlarna ska byggas.

Helsingborg lobbar nu för sin sak – att tunnlarna ska bli verklighet. Det är ett beslut som alla partier i kommunen står bakom, även om MP och V vill säga nej till en biltunnel.

Virtuella besök

Alla inblandade aktörer ska bearbetas, berättar Cecilia Eklund, lobbyist för staden.

– Vi har ett minutiöst arbete framför oss till december. Vi kommer att ha virtuella besök i Helsingborg med riksdagspartier, och även bearbeta departementen, andra statliga myndigheter, Svenskt Näringsliv och LO bland annat.

– Alla ska förstå hur viktig frågan är, säger hon.

I videon ovan hör du varför Helsingborgs stad vill satsa på tunnelbygget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer