Nu säljs Folkets Hus på Söder

Publicerad

Samtidigt utreder kommunen om de ska skapa ett hus för fria kulturaktörer i samma stadsdel. 110-åriga Folkets Hus lär få en ny ägare inom snar framtid.

– Vi är precis i slutfasen av att teckna avtal med en mäklarfirma och de får i uppdrag att hitta köpare och helt enkelt genomföra en försäljningsprocess, säger Kent Härstedt, ordförande i ABF  Helsingborg.

9,3 miljoner

Någon prislapp vill han inte ge, men ABF gav 9,3 miljoner kronor för huset när de köpte det av Helsingborgs stad för tio år sedan.

Då fick de också ett årligt  kommunalt bidrag på drygt 800 000 kronor för att driva Folkets Hus-delen, men när det försvann för några år sedan blev det ekonomiska läget ohållbart för ABF.

Men det är ett speciellt hus som inte vem som helst köper. Det erbjuder 3000 kvadratmeter yta, inkluderat den tjusiga A-salen med scen och plats för 300 personer.

– Från mäklaren så indikerar man i alla fall att det finns ett intresse för fastigheten. Vi har även skickat en signal till staden att fastigheten nu kommer ut till försäljning, om de är intresserade av att införskaffa fastigheten till staden, säger Kent Härstedt.

För försäljningen råkar sammanfalla med att kulturförvaltningen ska utreda möjligheten att skapa ett hus för den fria kulturen – just på Söder.

– Där är många fördelar men jag tror inte Folkets Hus är med bland spekulationerna eller rekogniceringarna nu, det tror jag inte, säger kulturnämndens ordförande Kristan Anderson (M).

Outnyttjade lokaler

Samtidigt pågår en översyn av hur Dunkers kulturhus används. Långa perioder finns där outnyttjade lokaler, fastän fria kulturaktörer efterlyser ställen att vara på.

– Många som verkar inom den fria kulturlivet vill  inte förknippas direkt med en institution som man ändå får säga att Dunkers är, säger Kristian Aderson.

Men ändå skissar ni på ett hus till, för de fria aktörerna?

– Vi tänker oss något liknande Mindpark, att vi står för hyran och att det är någon som sköter det praktiska där, men kan inte svara exakt på hur upplägget kommer att vara, säger kulturnämndens ordförande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer