Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Simon Melin

Så ska förskolebarn och elever skyddas mot varmare klimat

Uppdaterad
Publicerad

Sommarlovet är slut och eleverna tillbaka på skolorna. De börjar i en vecka där termometern stigit över normala augustinivåer. Nu ska Helsingborgs skolgårdar av miljöskäl förses med mer grönska och skugga.

Naturvårdsverket uppmanar kommunerna att se till att 25 procent av ytan täcks av gröna trädkronor. Det är en del av klimat- och miljömålen, träd skyddar inte minst mot solens varma strålar.

Strålsäkerhetsmyndigheten och länsstyrelsen påpekar vikten av växtlighet på förskolor och skolor – träd som ger skugga och skyddar barnen mot solens uv-strålning.

I Helsingborg pågår ett arbete med att göra om barnens uteplatser, ett samarbete mellan skol- och fritidsförvaltningen och fastighetsförvaltningen. Skolgård efter skolgård ska miljö- och klimatsäkras med träd. 

Gillar nya dungen

På Drottninghögsskolans forna grusplan växer nu en dunge med träd och andra växter, med slingrande gångar och en uteplats med tak och bänkar.

– Vi har dessutom tagit bort stängsel så dungen hänger ihop med bostadsområdet vid sidan av, säger skol- och fritidsförvaltningens miljösamordnare Emma Sjöberg.

Kostade 2,5 miljoner

Men det återstår en hel del arbete, både på Drottninghögsskolan och på andra förskolor och skolor runt om i staden.

Det finns pengar avsatta som skolorna kan söka för smärre förändringar på förskolor och skolor. Men de stora satsningarna, som den nya dungen, kostar betydligt mer. Den notan gick på totalt ungefär 2,5 miljoner kronor.

Emma Sjöberg är miljösamordnare på skol- och fritidsförvaltningen och arbetar bland annat med att förse skolgårdarna med mer skuggande grönska för att skydda barnen. Foto: Simon Melin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.