Det blir allt vanligare att människor skriver sig på adresser där de inte bor enligt Skatteverket. Foto: Gustaf Wallinder / SVT

Nu krokar Helsingborg arm med Skatteverket för att hitta folkbokföringsfusk

Uppdaterad
Publicerad

Gifta par som anger att de skilt sig – för att få bidrag som ensamstående. Det är ett av många exempel där människor bryter mot folkbokföringslagen för att komma åt bidrag.

Nu har Helsingborgs stad ingått i ett pilotprojekt med Skatteverket för att komma åt problemet.

Det kallas för skensskilsmässor. Det kan gå till så att ett par skiljer sig på pappret men fortsätter bo kvar under samma tak. Den ena parten skriver sig på en annan lägenhet – och söker bidrag som ensamstående.

Grunden är att man bryter mot folkbokföringslagen.

Så kan det gå till när människor använder Folkbokföringen på fel sätt för att få del av välfärdsförmåner.

”Signal på bidragsfusk”

Nu blir Helsingborg en av åtta svenska kommuner som ingår i ett pilotprojekt med Skatteverket, där fokus ligger på att komma tillrätta med fusket.

– Felaktig folkbokföring är en signal på bidragsfusk, och ofta ser vi en koppling till organiserad brottslighet, säger Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande:

– Vi har under många olika sammanhang till signalerat till nationella politiker att det här är ett problem.

Fenomenet med att felaktigt skriva sig på en adress där man inte hör hemma har bara tilltagit enligt Skatteverket.

Men lagstiftningen har inte hängt med. Det säger Anders Klaar, verksamhetsutvecklare på Skatteverket och ansvarig för uppdraget.

– Vi kan exempelvis inte göra sökningar i vårt register när vi misstänker att personer är felaktigt folkbokförda. Vi måste få en impuls från en annan myndighet, exempelvis polisen, för att få lov att göra det.

”Behöver hjälp från andra”

Förhoppningen är att pilotprojektet ska leda till att fler brott och felaktigheter med folkbokföringen upptäcks.

– Vi kommer inte åt det här utan hjälp från andra. För att göra fler kontroller behöver vi samverka, säger Anders Klaar.

I Helsingborg kommer tre delar av kommunen att kopplas in i projektet: det kommunala fastighetsbolaget Helsingborgshem, arbetsmarknadsförvaltningen som betalar ut försörjningsstöd, och myndighetssamverkan för att bekämpa den organiserade brottsligheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.