Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra om planerna för keramiken i Höganäs. Foto: SVT

Nu ska Höganäs ta större plats på den svenska kulturkartan

Uppdaterad
Publicerad

Museet och konsthallen i Höganäs ska slås samman med Keramiskt center. Kommunen satsar 20 miljoner på att ge kommunen större plats på den svenska kulturkartan.

Keramiken har alltid varit en stark kulturform i Höganäs, en tradition som sträcker sig ett par hundra år tillbaka i tiden. På Keramiskt center och på Höganäs museum och konsthall kan besökarna ta del av dåtida och nutida arbete med leran. Från rör och tegel till dagens mer avancerade formgivning av bruksföremål och konstverk.

Nu ska de två verksamheterna slås samman under ledning av Mårten Castenfors, tidigare chef för Liljevalchs konsthall. Museet byggs ut, ett arbete som kommer att ta flera år och kosta 20 miljoner kronor.

– Det här ska bli ett kraftcenter för den keramiska konsten, säger Mårten Castenfors.

Mer kultur och pengar

Den nya centret ska rymma allt – utställningsarenor, möjlighet för keramiker att sitta där och arbeta och så utbildningsverksamhet, som i dag finns på keramiskt center.

Där arbetar bland andra läraren Astrid Sandberg som undervisar i keramik. Nu sitter hon och drejar och förvandlar en lerklump till en skål.

– Leran tar ju ut ens personlighet till det yttersta, säger hon.

Hör mer om hur visionen för den framtida konstsatsningen klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.